Hvem kan drage fordel af neurofeedback?
Det kan mennesker med adfærdsmæssige problemer som depression, angst, stress, mennesker der er havnet i et misbrug med alkohol eller stoffer, psykiske og emotionelle problemer, mennesker med ADHD og ADD, mennesker med migræne og PSTD (posttraumatisk stress), ældre der vil opretholde god hjernefunktion, mennesker med behov for god og dyb afslapning og meditation, musikere, atleter og sportsfolk der skal peake.
Neurofeedback er en træning af hjerne gennem spil/film som er tilkoblet computeren og dine hjerne bølger vises på skærmen som EEG
Formålet med neurofeedback er at træne hjernen til at opnå en passende tilstand og at være i stand til at opretholde denne tilstand.
Når det lykkes kan vi sige, at vi har forbedret hjernens evne til selvregulering og at vi har opnået dette ved hjælp at neurofeedback.
Start på neurofeedback
Neurofeedback blev opdaget mere end 30 år siden i University og California i Los Angeles i studier med katte. Siden da er en konstant voksende fællesskab af forskere, terapeuter og ingeniører fuldt i gang med at udvikle, etablere udstyr og terapi metoder.
Der vurderes, at der er omkring ti tusinde neurofeedback udøvere på verdensplan i dag, omkring 90% af dem er i USA, derefter kommer Schweiz med højeste koncentration af terepeuter.
Neurofeedback er stadig ikke anerkendt i det danske sygesikring og der ydes ikke tilskud fra sygeforsikringen. Ikke desto mindre har neurofeedback udviklet sig meget hurtigt indenfor de seneste år.
Det antages, at den underliggende årsag til en række lidelser er en disregulering af hjernefunktionen. Formålet med en session er at træne hjernen til bedre funktion. Efter en række neurofeedback sessioner formodes hjernen at vedtage denne forbedrede funktion og symptomer på en evt. sygdom mindskes eller opløses helt.

Foto venligst udlånt af eeginfo.ch
Tidligere migræne syge fortæller at de ikke har haft migræne i flere år efter neurofeedback træning.
Videnskabelige undersøgelser har vist at neurofeedback terapi af koncentrationsbesvær (ADD/ADHD) kan føre til lignende resultater som behandling med methylphenidat, også kendt som Retalin.
I flere år har der været igangværende forskning om anvendelsen af neurofeedback i hele spektret af psykiske lidelser, dels med forbløffende resultater.
Hvem kan drage fordel af neurofeedback?
En hvilken som helst hjerne, uanset den begyndende tilstand den er i, kan blive trænet henimod en bedre funktion. Derfor kan mennesker i alle aldre drage fordel af EEG-biofeedback træning.
Neurofeedback bruges i dag som støtte til terapi for mangel på opmærksomheds lidelser (depression, angst, stress, ADD og ADHD), autisme, lærings handikap, og adfærdsmæssige problemer hos børn og voksne samt angst, depression eller problemer med stoffer eller alkohol misbrug. Neurofeedback kan lindre symptomer på psykiske og emotionelle problemer som f.eks. Migræne eller posttraumatisk stress. Neurofeedback kan også hjælpe den ældre befolkning til at opretholde god hjernefunktion.
Foruden den medicinske anvendelse er neurofeedback også brugt til dyb afslapning og meditation.
Mennesker der allerede er udøvere på et højt plan, vil ofte gerne blive endnu bedre indenfor deres felt (musikere, atleter og managers). Disse personer udnytter mere og mere neurofeedback til ”peak performance” træning. I de sidste par år er der lavet mange undersøgelser af anvendelsen af neurofeedback for hele spektrum af psykiske lidelser.
Hvordan virker neurofeedback i praksis?
Sensorer der måler hjerne bølgerne er sat på hovedet med EEG gele. Dette gør ikke ondt og ingen strøm eller spænding bliver tilført hjernen. Metoden er fuldstændig ikke ”indvasiv”
Neurofeedback virker bedst når hjernen agere ubevidst med det præsenterede feedback. Moderne computer teknologi gør det muligt at give feedback på forskellige kanaler på samme tid, f.eks. et kompleks videospil der giver feedback på forskellige måder, og desuden ved moduleret baggrunds musik og en tøjbamse der kun vibrere hvis hjernen gør det rigtige.
Neurofeedback skal under ingen omstændigheder ses som en universal lægemiddel og kan ikke altid erstatte medicin. Det er meget vigtigt at patienter taler med deres læge omkring deres neurofeedback behandling. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at sætte medicin dosen ned.
Neurofeedback hjælper på : depression, angst, stress, uro, fokus, større koncentration, højere stress tærskel, bedre søvn, højere tolerancetærskel, bedre social adfærd, angst, depression, migræne, adhd, add , vådlægger, indlærings vanskeligheder, tankemylder.
For yderligere information besøg venligst www.eeginfo.ch
1.gang
Første gang du kommer til neurofeedback, vil du gennemgå en QIK-test, der fortæller hvor og hvordan der skal arbejdes med neurofeedback.
En typisk session vil forløbe over ca. ½ time, hvor du vil få elektroder, der måler hjernebølgerne, sat på hovedet med gel. Dette er ikke forbundet med smerte og der bliver ikke tilført nogen strøm til hjernen.
Metoden er fuldstændig uden indgreb.
Moderne computer teknologi tillader så feedback på forskellige kanaler samtidig. Der bliver vist et diagram over dine hjernebølger på skærmen og jeg vil følge hvordan hjernen reagerer. Du vil kun skulle koncentrere dig om hvad du der på din skærm, eks. Et kompliceret videospil, der yder feedback på forskellig vis med musik eller en bamse der vibrerer, men kun hvis hjernen gør det rigtige. Dette er ikke nogen præstations træning, for hjernen alene ved hvad der er korrekt gennem koncentration.
Du kan lære næsten alt relateret til hjernens funktion, forudsat at der er en tilbagemelding, der angår det, der er beregnet til det, som opnås. Du ville ikke være i stande til at lære at cykle, hvis ikke du var i stand til at fornemme en skrå stilling. Det er de funktioner i vores krop og sind, som vi ikke kan føle direkte og ej heller have en bevidst indflydelse på. De styres automatisk.
Såfremt en sådan funktion ikke længere virker korrekt eller måske mislykkedes helt, er det simpelthen umuligt at træne på grund af manglende målretning. Det er her neurofeedback kommer ind i billedet. Det tydeliggør det umiddelbare mål af inddrivelsen gennem feedback.
Kontakt Ronn Rasmussen
Nørregade 59
5592 Ejby
neurofeedback@live.dk
Telefon 23 23 86 06.
Husk at jeg tilbyder behandling i dit hjem. Kontakt mig for at høre nærmere.